Krem z mocznikiem

produkty

Kremy z mocznikiem

Kremy z mocznikiem zapobiegają utracie wody z głębokich warstw skóry. Mają szeroką gamę zastosowań – od nawilżania przesuszonej skóry twarzy i ciała po usuwanie silnych zrogowaceń stóp.

Mocznik znajduje się naturalnie w ludzkim organizmie, wpływając na utrzymanie właściwego nawodnienia skóry i jej elastyczności. Kiedy jego poziom spada, skóra staje się szorstka i sucha, w efekcie w skrajnych przypadkach mogą tworzyć się stany chorobowe w rodzaju łuszczycy czy egzemy. Krem z mocznikiem można stosować na różne partie ciała, jednak rezultaty zależą przede wszystkim od poziomu stężenia składnika aktywnego.

Stężenie do 10% występuje w kremach, których rolą jest silne nawilżenie. Leczeniu zrogowaciałej skóry i rogowacenia okołomieszkowego służą preparaty, w których stężenie mocznika ma poziom 30%. Kosmetyki w stężeniu 30% są stosowane również podczas kuracji złuszczających, usuwając mocno stwardniałą skórę na stopach i łokciach.

Sortuj wg popularności

Kremy z mocznikiem

Co to jest mocznik?

Mocznik (karbamid – diamidu kwasu węglowego, carbony) to związek, który naturalnie występuje w górnych warstwach skóry. Jest to produkt uboczny przemiany białkowej w organizmie ludzkim. Pozwala on utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia komórek budujących skórę, nadaje jej elastyczności i sprężystości. Mocznik działa przeciwzapalnie i antyalergicznie. Jego naturalne właściwości wykorzystywane są także w leczeniu grzybicy skóry.

Substancja ta należy do tzw. czynnika MNF, który odpowiada za nawilżenie skóry i stanowi 1% masy naskórka. Mocznik naturalnie jest wydalany przez ciało wraz z moczem i potem. Z wiekiem jego stężenie w MNF spada, co powoduje przesuszenie skóry. W młodości mocznik stanowi około 7% masy NMF, aby u kobiet po 70. roku życia spaść nawet ośmiokrotnie. Naskórek staje się wtedy szorstki w dotyku, mniej sprężysty i traci swój młodzieńczy blask. Warto wtedy sięgnąć po krem lub maść z mocznikiem, która nawilży skórę. Niedobory mocznika często prowadzą do chorób skóry (m.in. łuszczycy i egzemy).

Mocznik w kosmetyce

Syntetyczny mocznik jest znany od 1828 roku (otrzymał go niemiecki chemik Friedrich Wohler). Ten biały, krystaliczny proszek, pozyskiwany z amoniaku, jest bezzapachowy, rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu. Kosmetyka wykorzystała tę właściwość i w 1943 roku wyprodukowano pierwszy krem z mocznikiem. Mocznik jest jednym z humektantów. Są to substancje, które wiążą cząsteczki wody z otoczenia i zatrzymują je w warstwie rogowej naskórka. To pozwala utrzymać prawidłowe nawilżenie skóry.

Mocznik w kosmetyce stosowany jest m.in. do pielęgnacji:

  • twarzy,
  • ciała,
  • dłoni,
  • stóp.

Na rynku dostępne są kremy, maści oraz balsamy do ciała z mocznikiem. Atrakcyjna cena sprawia, że cieszą się dużą popularnością. Niewielkie ilości tej substancji dodawane są również do szamponów, mydeł, toników, maseczek do twarzy oraz past do zębów. Regularnie stosowane preparaty z mocznika sprawiają, że skóra jest miękka i sprężysta.

Krem z mocznika – właściwości

Mocznik wykazuje właściwości:

  • nawilżające,
  • złuszczające,
  • antybakteryjne,
  • odblokowujące pory skóry,
  • przeciwgrzybiczne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwświądowe.

Krem z mocznikiem łagodzi podrażnienia i usuwa blizny, zwiększa poziom lipidów oraz przyspiesza naturalną regenerację skóry (wspiera odbudowę warstwy ochronnej).

Dokładne właściwości kremu z mocznika są  są uzależnione od stężenia procentowego substancji:

  • krem z mocznika 50 silnie złuszcza naskórek – stosowany do leczenia AZS, łuszczycy, egzemy przy skórnych powikłaniach towarzyszących cukrzycy,
  • krem z mocznikiem 40 ma delikatniejsze działanie złuszczające (wpływa na rozpuszczanie i denaturację białek) – stosowany w peelingach twarzy i ciała,
  • krem z mocznikiem 30 pielęgnuje skórę z tendencją rogowacenia, zmiękcza naskórek – stosowany do nawilżania suchej skóry stóp i dłoni,
  • krem z mocznikiem 10, 20, 30 zmiękcza i głęboko nawilża skórę oraz wspomaga wnikanie w nią substancji aktywnych zawartych w innych kosmetykach (lub środkach leczniczych),
  • balsam z mocznikiem 10 działa antybakteryjnie,
  • krem z mocznikiem poniżej 10 – zmiękcza i utrzymuje wilgotność przesuszonej skóry (twarzy, dłoni, stóp, ciała).

Krem z mocznika – zastosowanie

Krem z mocznika jest stosowany do pielęgnacji skóry twarzy, rąk i stóp u dorosłych oraz dla dzieci, a balsam pozwala intensywnie nawilżać całe ciało. Maść do stosowania punktowego wykorzystywana jest jako element kuracji dermatologicznych.

Krem z mocznika posiada właściwości nawilżające i zatrzymujące wodę w naskórku, dlatego doskonale sprawdza się do codziennej  pielęgnacji skóry:

  • suchej,
  • atopowej,
  • dojrzałej,
  • zniszczonej zbyt długim opalaniem,
  • wrażliwej,
  • alergicznej.

Właściwości złuszczające i antybakteryjne sprawiają, że krem z mocznikiem często zalecany jest na trądzik. Pomaga redukować zmiany trądzikowe i zlikwidować blizny, które po nim pozostają.

Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
UE