Nasz organizm, żeby poprawnie funkcjonować, potrzebuje składników odżywczych. Witaminy są jednymi z nich. Czuwają one nad prawidłowym przebiegiem procesów biochemicznych wewnątrz naszego organizmu i pomagają wzmacniać się układom, np. nerwowemu czy immunologicznemu. Nasze ciało nie potrafi ich wytworzyć w odpowiedniej ilości i najczęściej nie jesteśmy w stanie uzupełnić ich braków w codziennych posiłkach, dlatego niektóre z nich warto suplementować, szczególnie w okresie przedgrypowym. Wraz z początkiem chłodnych dni konkretne witaminy pomogą nam wzmocnić układ odpornościowy, żebyśmy jesienią i zimą „mogli jeszcze więcej”!
Szacuje się, że w Polsce nawet 90% populacji ma niedobory witaminy D3. Tymczasem składnik ten pełni wiele elementarnych funkcji w naszym organizmie. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, zapobiega nadciśnieniu, chorobom serca, alergii, anemii i cukrzycy. Ale co najważniejsze, wzmacnia nasz układ immunologiczny, pozwalając mu skutecznie walczyć z bakteriami i wirusami. Jesienią, kiedy słońca jest coraz mniej, a my przykrywamy ciała wełnianymi swetrami i ciepłymi płaszczami, nasz organizm ma trudności z syntetyzowaniem witaminy D3 z promieniowania słonecznego. Dlatego warto go wspomóc suplementami (np. LINO COMPLEX®Witamina D3, 2000 j.m. dla dorosłych). Nie wolno nam zapomnieć przy tym o najmłodszych! Organizm dziecka w pierwszym roku życia potrzebuje aż sześciokrotnie więcej witaminy D3 niż dorosły (w przeliczeniu na 1 kg masy ciała). Warto więc znaleźć odpowiedni suplement, zawierający właściwą dla dzieci dawkę tej witaminy (np. LINO COMPLEX®Baby Witamina D3, 400 j.m.).
Przeczytaj więcej o witaminie D3:
Kwas askorbinowy, potocznie nazywany witaminą C, to kolejna substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. W przeciwieństwie do wielu roślin i zwierząt, ludzki organizm nie potrafi jej samodzielnie wytworzyć. Witamina C powoduje wzrost aktywności krwinek białych, czyli komórek układu immunologicznego i dodatkowo pobudza ich migrację w kierunku miejsca reakcji zapalnej, dzięki czemu krwinki szybciej niszczą „intruzów”. Kwas askorbinowy przede wszystkim pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale ma także inne zalety: chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, utrzymuje prawidłowy metabolizm energetyczny, wspomaga produkcję kolagenu (zapewnia właściwy stan tkanki łącznej), poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszenie uczucia znużenia i zmęczenia, a także utrzymuje prawidłowe funkcje psychologiczne. Udowodniono także, iż witamina C zwalcza bakterie powodujące próchnicę, wzmacniając przy tym zęby i dziąsła. Najwięcej tej zbawiennej witaminy znajdziemy m.in. w czarnej porzeczce, aceroli, dzikiej róży, cytrusach, brukselce i natce pietruszki. Jednak witamina C w żywności jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, pod której wpływem się utlenia. Kwas askorbinowy dostępny jako suplement ma identyczną budowę chemiczną do witaminy zawartej w pożywieniu (np. WITAMINA C 1000 MG).
NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, również mają ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu odpornościowego. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie, a omega-6, odwrotnie, prozapalnie. Nie oznacza to jednak, że należy wystrzegać się kwasów omega-6, ponieważ nasz układ immunologiczny potrzebuje obu tych mechanizmów dla stymulacji i wygaszania stanów zapalnych. Przy suplementacji NNKT można wybrać same niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (np. LINO COMPLEX NNKT) lub preparaty złożone, które dodatkowo zawierają inne substancje (np. LINO COMPLEX A+E+F). Suplementy wzbogacone o witaminy A i E pomagają zachować zdrową skórę, utrzymać prawidłowy stan błon śluzowych, przyczyniają się ponadto do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza i poprawiają wzrok.
produktów