Kremy z mocznikiem

Kremy z mocznikiem

25.11.2020 | Догляд за шкірою тіла

Mocznik uznawany jest za najlepszą substancję nawilżającą. Dlaczego? Ponieważ ma zdolność do zatrzymywania wody. To właśnie sprawiło, że przemysł kosmetyczny dostrzegł w nim wyjątkowy składnik, który sprawdzi się przy wielu problemach skórnych: od pielęgnacji po leczenie.

NATURALNIE

Mocznik to substancja chemiczna, która powstaje w ludzkim organizmie. Jest ubocznym produktem rozpadu białek, przede wszystkim w wątrobie. Następnie jest wydalany wraz z potem i moczem. Wchodzi także w skład naturalnego czynnika nawilżającego skóry (NMF), dzięki czemu ma ona odpowiednią sprężystość i elastyczność. Właściwe stężenie mocznika w naskórku to ok. 1%. Jeśli jest go mniej, to nasza skóra staje się sucha, podrażniona, mniej odporna i szybciej się starzeje. W skrajnych przypadkach, na skutek utraty właściwego poziomu mocznika, może dojść do stanów chorobowych, takich jak łuszczyca czy egzema.

WŁAŚCIWOŚCI

W kosmetologii diamid kwasu węglowego (karbamid), czyli po prostu mocznik, otrzymuje się z amoniaku i dwutlenku węgla. To bezzapachowy, krystaliczny proszek, który rozpuszcza się w wodzie i alkoholu. Jest tzw. humektantem, czyli substancją o dużej zdolności pochłaniania wody. Produkty, które zawierają go w składzie mają zdolność tworzenia bariery uniemożliwiającej wodzie wydostanie się z głębokich warstw skóry. W zależności od stężenia mocznika mają one działanie higroskopijne, antyseptyczne, regenerujące i złuszczające. Potrafią zatem nawilżyć skórę, wzmocnić ją, wesprzeć proces odnowy komórek, a nawet złuszczyć.

ZASTOSOWANIE

Mocznik wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym na szeroką skalę. Znajdziemy go w kremach, balsamach, emolientach, maseczkach, tonikach, szamponach, odżywkach… To jego właściwości uczyniły z niego składnik, który doskonale radzi sobie z problemami skóry. Działa nawilżająco, doskonale zatrzymuje wodę w naskórku i to właśnie czyni go najlepszym składnikiem kosmetyków do skóry suchej, trądzikowej, atopowej, wrażliwej i alergicznej. Radzi sobie z łupieżem, zrogowaciałą skórą na kolanach i łokciach, a także pękającymi piętami. Polecany jest ponadto w pielęgnacji kobietom w okresie menopauzy, których skóra staje się wiotka i bardzo sucha.

STĘŻENIE W KOSMETYKACH

Mocznik znajdziemy zarówno w preparatach do codziennego użytku, dermokosmetykach, jak i kuracjach dermatologicznych. Na etykietach występuje pod wieloma nazwami, m.in: carbamide (resin/acid), carbonyl diamide, carbonyldiamine, isourea, 75 urea, pseudourea, ureophil, urvert.  Jego działanie i zastosowanie zależy od stężenia składnika aktywnego. Im wyżej znajduje się w składzie na etykiecie, tym jego stężenie jest wyższe[1].

  • 2% — mocznik w takim stężeniu występuje najczęściej w kremach nawilżających i regenerujących, przeznaczonych do codziennej pielęgnacji skóry suchej i ze skłonnością do podrażnień. Preparaty takie przyspieszają podziały komórek w warstwie ziarnistej skóry i pobudzają jej regenerację (np. Linourea A+E).
  • 3-10% — stężenie to znajdziemy m.in. w kosmetykach do stóp. Preparaty takie silnie nawilżają i zmiękcza skórę, a także zwiększają ilość wody w warstwie rogowej naskórka.
  • 10+% — mocznik w tym stężeniu rozrywa wiązania wodorowe keratyny i zwiększa przepuszczalność skóry na substancje aktywne kosmetyków. Preparaty o tym stężeniu czynnika aktywnego to m.in. toniki do skóry trądzikowej, które działają przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Znajdziemy je także w silnie nawilżających kremach, które przynoszą ulgę skórze z tendencją do przesuszania i łuszczenia się (np. Linourea 15%).
  • 30% — takie stężenie występuje w peelingach, preparatach do kuracji złuszczających, kosmetykach służących leczeniu nadmiernie zrogowaciałej i spękanej skóry oraz rogowacenia okołomieszkowego. Stosowanie kosmetyków o tym stężeniu zaleca się także kobietom w okresie menopauzy(np. Linourea 30%).
  • 40+% — to stężenie przepisywane jest na receptę przez dermatologów osobom borykającym się z AZS czy łuszczycą. Posiada ono właściwości silnie złuszczające.

WSKAZANIA

Kosmetyki z mocznikiem mają szerokie działanie i potrafią rozwiązać wiele problemów skórnych — w zależności od stężenia czynnika aktywneg. Pomogą osobom ze skórą suchą i odwodnioną, której przywrócą prawidłowy poziom nawilżenia. Dodatkowo wzmocnią naturalną barierę ochronną skóry, pozostawiając ją gładką, miękką i elastyczną. Takie preparaty dobrze sprawdzą się także przy trądziku. Zadziałają przeciwzapalnie i przeciwgranulacyjnie, redukując przy tym zmiany trądzikowe i blizny. Po kremy z mocznikiem sięgnąć powinny także osoby z rozstępami. Świetnie poradzą sobie z tymi świeżymi i pomogą zredukować te starsze. Niestraszny jest im zrogowaciały naskórek, a także rogowacenie okołomieszkowe. Mocznik polecany jest ponadto osobom z AZS i łojotokowym zapaleniem skóry, ponieważ zastosowany w wysokim stężeniu doskonale leczy choroby skórne.

Czy wiesz że…

  • Mocznik został wyizolowany z cyjanu amonu w 1828 r. przez niemieckiego chemika Friedricha Wöhlera.
  • Pierwszy krem z dodatkiem mocznika powstał w 1943 r.

[1] https://ziololek.pl/klub-zdrowej-skory/jak-czytac-sklady-kosmetykow-na-etykietach/

Użyj

produktów

Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
UE