
Za oknem zawitała wiosna. My tymczasem jesteśmy osłabieni po zimie, a nasz organizm kiepsko znosi przesilenie. Będzie potrzebował około 2-3 tygodni na dostosowanie się do nowych warunków pogodowych. Możemy mu w tym pomóc. Oto 8 kluczowych sposobów na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji i wzmocnienie jego odporności.
Zalet wody nie sposób przecenić. Jest źródłem wielu cennych pierwiastków, poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i do tego wzmacnia układ odpornościowy. Według WHO powinniśmy codziennie pić około 2-2,5 litra płynów przy średnim wysiłku. Jaką wodę wybierać? Najlepiej unikać tej w plastikowych butelkach, ponieważ jeśli została ona podgrzana np. w słońcu, to plastik wydzielił do niej szkodliwe substancje. Lepszym wyborem są szklane butelki i filtrowana woda z kranu. Można ją także wzbogacić naturalnymi produktami wzmacniającymi odporność, np. miodem lub pierzgą (pyłek kwiatowy), a także wyciśniętym sokiem z cytryny i szczyptą kurkumy, która jest naturalnym antybiotykiem.
Budowanie odporności polega na regeneracji organizmu po zimie i dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych. Dlatego podstawą jest tu zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały. O które z nich musimy zadbać szczególnie? Warto sięgać po witaminę C, którą znajdziemy przede wszystkim w dzikiej róży, z której można przygotować konfitury, kompoty, a nawet sosy. Ponadto powinniśmy wybierać czarną porzeczkę, natkę pietruszki i czerwoną paprykę. Równie ważne są witamina E, której źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze i awokado, witamina A, którą znajdziemy w szpinaku, marchwi, pomidorach i wiśniach oraz witamina D, którą zawierają oleje roślinne, kukurydza, brukselka i produkty mleczne. Zatroszczmy się także, by na naszych talerzach znalazły się:
Dietę można także wzbogacać o brakujące składniki dzięki suplementom (np. LINOcomplex A+E+F, LINOcomplex NNKT). Czego natomiast trzeba unikać? Przede wszystkim białego cukru, który skutecznie obniża naszą odporność nawet o 50%[1].
Bezpiecznym i naturalnym sposobem na wsparcie układu immunologicznego jest stosowanie ziół. Mają one właściwości lecznice i nie obciążają układu trawiennego. Dlatego warto zamienić tradycyjną herbatę, która nas odwadnia, na ziołowe napary. Wybierzmy np.:
Nawet tak prosta czynność, jak otwarcie okna może zdziałać wiele dobrego. Powietrze w szczelnych pomieszczeniach tworzy mikroklimat. Żyjemy w nim, a nasze codzienne aktywności, jak pranie, gotowanie czy kąpiele, wpływają na wzrost wilgotności. Ta z kolei staje się najlepszą pożywką dla mikroorganizmów. Dlatego musimy co jakiś czas wprowadzić do naszych mieszkań trochę świeżego powietrza.
Aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności skutecznie zmniejsza nasza podatność na choroby. Po pierwsze, wysiłek oddziałuje na komórki organizmu, które stoją w pierwszej linii obrony przed bakteriami i wirusami – makrofagi. Po drugie, pobudza do działania drugą linię obrony – limfocyty. By aktywność fizyczna przyczyniła się do zwiększenia naszej odporności, konieczny jest właściwy dobór ćwiczeń. Najlepiej wykonywać treningi o umiarkowanej intensywności, które nie doprowadzają do przemęczenia. Niezbędna jest także regularność (3-4 razy w tygodniu przez 30-60 min).
Nasz organizm potrzebuje czasu na regenerację, w przeciwnym razie staje się podatny na infekcje. Dlatego tak ważnym krokiem w procesie wzmacniania odporności jest zdrowy sen.
[1] Źródło: https://food-forum.pl/artykul/badania-pokazuja-ze-cukier-moze-oslabiac-odpornosc-nawet-o-50
Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.