Za oknem zawitała wiosna. My tymczasem jesteśmy osłabieni po zimie, a nasz organizm kiepsko znosi przesilenie. Będzie potrzebował około 2-3 tygodni na dostosowanie się do nowych warunków pogodowych. Możemy mu w tym pomóc. Oto 8 kluczowych sposobów na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji i wzmocnienie jego odporności.
Zalet wody nie sposób przecenić. Jest źródłem wielu cennych pierwiastków, poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i do tego wzmacnia układ odpornościowy. Według WHO powinniśmy codziennie pić około 2-2,5 litra płynów przy średnim wysiłku. Jaką wodę wybierać? Najlepiej unikać tej w plastikowych butelkach, ponieważ jeśli została ona podgrzana np. w słońcu, to plastik wydzielił do niej szkodliwe substancje. Lepszym wyborem są szklane butelki i filtrowana woda z kranu. Można ją także wzbogacić naturalnymi produktami wzmacniającymi odporność, np. miodem lub pierzgą (pyłek kwiatowy), a także wyciśniętym sokiem z cytryny i szczyptą kurkumy, która jest naturalnym antybiotykiem.
Budowanie odporności polega na regeneracji organizmu po zimie i dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych. Dlatego podstawą jest tu zbilansowana dieta, bogata w witaminy i minerały. O które z nich musimy zadbać szczególnie? Warto sięgać po witaminę C, którą znajdziemy przede wszystkim w dzikiej róży, z której można przygotować konfitury, kompoty, a nawet sosy. Ponadto powinniśmy wybierać czarną porzeczkę, natkę pietruszki i czerwoną paprykę. Równie ważne są witamina E, której źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, kasze i awokado, witamina A, którą znajdziemy w szpinaku, marchwi, pomidorach i wiśniach oraz witamina D, którą zawierają oleje roślinne, kukurydza, brukselka i produkty mleczne. Zatroszczmy się także, by na naszych talerzach znalazły się:
Dietę można także wzbogacać o brakujące składniki dzięki suplementom (np. LINOcomplex A+E+F, LINOcomplex NNKT). Czego natomiast trzeba unikać? Przede wszystkim białego cukru, który skutecznie obniża naszą odporność nawet o 50%[1].
Bezpiecznym i naturalnym sposobem na wsparcie układu immunologicznego jest stosowanie ziół. Mają one właściwości lecznice i nie obciążają układu trawiennego. Dlatego warto zamienić tradycyjną herbatę, która nas odwadnia, na ziołowe napary. Wybierzmy np.:
Nawet tak prosta czynność, jak otwarcie okna może zdziałać wiele dobrego. Powietrze w szczelnych pomieszczeniach tworzy mikroklimat. Żyjemy w nim, a nasze codzienne aktywności, jak pranie, gotowanie czy kąpiele, wpływają na wzrost wilgotności. Ta z kolei staje się najlepszą pożywką dla mikroorganizmów. Dlatego musimy co jakiś czas wprowadzić do naszych mieszkań trochę świeżego powietrza.
Aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności skutecznie zmniejsza nasza podatność na choroby. Po pierwsze, wysiłek oddziałuje na komórki organizmu, które stoją w pierwszej linii obrony przed bakteriami i wirusami – makrofagi. Po drugie, pobudza do działania drugą linię obrony – limfocyty. By aktywność fizyczna przyczyniła się do zwiększenia naszej odporności, konieczny jest właściwy dobór ćwiczeń. Najlepiej wykonywać treningi o umiarkowanej intensywności, które nie doprowadzają do przemęczenia. Niezbędna jest także regularność (3-4 razy w tygodniu przez 30-60 min).
Nasz organizm potrzebuje czasu na regenerację, w przeciwnym razie staje się podatny na infekcje. Dlatego tak ważnym krokiem w procesie wzmacniania odporności jest zdrowy sen.
[1] Źródło: https://food-forum.pl/artykul/badania-pokazuja-ze-cukier-moze-oslabiac-odpornosc-nawet-o-50