Jesień na talerzu

Jesień na talerzu

06.10.2021 | Lifestyle

Przyrodą, czyli także naszym ciałem, rządzi cykliczność i sezonowość. Warto poddać się rytmowi natury i żyć w zgodzie z tym, co oferuje. Spożywanie sezonowych produktów to najzdrowsza forma odżywiania, zjadamy bowiem to, co wyhodowane naturalnie, a nie w sztucznym oświetleniu szklarni. Na targach pojawiają się właśnie owoce i warzywa, które jesienią mają swój okres dojrzewania. Są nie mniej pyszne niż kulinarne smakołyki, które oferuje lato!

WRZESIEŃ I PAŹDZIERNIK PEŁEN WITAMIN

Jesień to czas, kiedy z westchnieniem możemy wspominać wakacyjne zajadanie się malinami, jeżynami czy truskawkami. Nie oznacza to jednak, że w czasie chłodniejszych miesięcy musimy być skazani na mrożonki. Jesień oferuje mnóstwo sezonowych owoców i warzyw. Wrzesień to miesiąc, w którym królują gruszki, jabłka, śliwki, mirabelki, morele, pigwy, jeżyny, żurawina i domowe winogrona. W tym czasie na naszym talerzu winny się znaleźć także brokuł, bakłażan, brukselka, burak, liście cykorii, fasola, jarmuż, kalafior, kalarepa, wszelkiego rodzaju kapusty, dynie, karczoch, marchew, cukinia czy ziemniaki. W październiku do jadłospisu możemy dodać owoce dzikiej róży i czarnego bzu, a także kabaczek, szpinak, por, seler i brukiew.

MOC SEZONOWYCH WARZYW I OWOCÓW

Owoce i warzywa to prawdziwe bomby witaminowe. Dla przykładu, jabłka są źródłem polifenoli, które posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Brokuł zawiera glukozynolany, czyli związki, które detoksykują organizm. Regularne spożywanie gruszek pobudza pracę mózgu ze względu na zawarty w nich bor, który poprawia koncentrację. Dodatkowo owoce te zadbają o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i zapobiegną nadciśnieniu tętniczemu. Niskokaloryczny por wzmocni nasz organizm i ochroni przed infekcjami. Pomoże nam pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i obniży poziom cukru we krwi. Z kolei seler oprócz działania antynowotworowego i detoksykującego, ureguluje poziom cholesterolu i glukozy w naszym organizmie oraz pomoże nam przy zaparciach. Jesienne warzywa i owoce są niezwykle istotne w profilaktyce chorób układu krążenia i cukrzycy. To także potężna broń w walce z nowotworami.

ZAJADAJ SIĘ I DBAJ O LINIĘ

Jesienią szczególną popularnością cieszą się jabłka, które są niskokaloryczne (50 kcal/100g) i bogate w błonnik pokarmowy, sprawdzają się więc idealnie we wszelkiego rodzaju dietach. Dodatkowo dają uczucie sytości, ponieważ zawierają pektyny. Są one zaliczane do frakcji błonnika rozpuszczalnego, mają zdolność do wchłaniania wody w jelicie, dzięki czemu pęcznieją i zwiększają swoją objętość. Niewielka ilość kalorii cechuje także bogatą w beta-karoten dynię (ok. 25 kcal/100 g). Z dostępnych na targach warzyw warto przygotować kiszonki, które są nie tylko bogatym źródłem witaminy C, ale także są niskokaloryczne i wzmacniają układ trawienny. Co ważne, cukier zawarty w warzywach i owocach w trakcie kiszenia zmienia się w kwas mlekowy. Dzięki temu możemy zmniejszyć ich kaloryczność nawet o połowę. Kisić możemy niemal wszystkie sezonowe dobrodziejstwa natury: od ogórków i kapusty, przez buraki i brukselkę, po czosnek, cytrynę, a nawet jabłka i gruszki.

JEDZ I WZMACNIAJ ODPORNOŚĆ

Dla naszego układu odpornościowego niezwykle ważne są witaminy A, D*, E oraz C. Tę pierwszą znajdziemy w marchwi, dyni, szpinaku i pomidorach. Najbogatszym źródłem witaminy E są pestki słonecznika i migdały, jabłka, aronia a także jarmuż. Natomiast witaminę C znajdziemy m.in. w natce pietruszki, aronii i brokułach. Warto jednak pamiętać, że witamina ta jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę, pod której wpływem się utlenia. Dlatego bogate w witaminę C warzywa najlepiej spożywać na surowo bądź ugotowane na parze. Nie zapominajmy także o cebuli i czosnku, których jesienią z pewnością nie zabraknie na targach. To doskonałe naturalne antybiotyki, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, a przy tym nie naruszają naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Zdrowym dodatkiem do potraw przygotowanych na bazie jesiennych produktów będą orzechy. Doskonale wzmocnią nasz organizm, ponieważ zawierają całą masę dobroczynnych składników. Wybierajmy szczególnie te, które znajdziemy na polskich drzewach. Włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, B, magnez, potas, cynk, mangan, miedź i żelazo. Natomiast laskowe wzmocnią nas dzięki witaminom A, C, E, PP, B, potasowi, wapniowi i kwasowi foliowemu.

SEZONOWE I ROZGRZEWAJĄCE

Jesienią robi się chłodno i wilgotno, a nasz organizm łatwo może ulec wychłodzeniu. By nie narażać się na infekcje, równie ważne co wzmacnianie odporności, jest podnoszenie temperatury ciała od wewnątrz. Na szczęście jesień oferuje całą gamę produktów, które skutecznie nas rozgrzeją w coraz chłodniejsze wieczory. Na bazie warzyw takich jak dynia, cukinia czy brokuł można przygotować pożywne zupy-kremy, które są niskokaloryczne, syte i rozgrzewające. Świetnie sprawdzi się też leczo przygotowane na bazie sezonowych warzyw. Do potraw można, a nawet trzeba dodawać rozgrzewające zioła i przyprawy, takie jak imbir, cynamon, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki i czosnek. To właśnie one mają najbardziej odczuwalne działanie w kwestii regulacji temperatury organizmu.

* NASZA RADA:

  • Niestety, nie każdą witaminę można przyswoić wraz z sezonowymi owocami i warzywami. Jesienią, ze względu na krótsze dni i niewielką ilość promieniowania słonecznego, naszemu organizmowi szczególnie brakuje witaminy D3. Dlatego jesień i zima to czas, w którym powinniśmy ją suplementować (np. Lino Complex® Witamina D3 2000 j.m., Lino Complex® Baby Witamina D3 400 j.m.).

Użyj

produktów

Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
Zamknij
UE