
Lato to wspaniała pora roku! W tym czasie przepyszne owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki. Kupowane w sezonie zawierają mniej nawozów sztucznych, pestycydów i środków przyspieszających wzrost. Mają za to najwięcej witamin i wartości odżywczych.
To, czego z pewnością nie możesz odmówić sobie latem, to sezonowe warzywa i owoce. Większość z nich kupisz w supermarketach przez cały rok, ale to właśnie latem są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Hodowla szklarniowa, przechowywanie i transport zmniejszają w nich zawartość witamin, minerałów i smaku. A tymczasem sezonowe uprawy warzyw mogą mieć nawet trzy razy więcej składników odżywczych! Dlatego wybierz się na pobliski targ lub rynek i przebieraj: truskawki, maliny, jeżyny i jagody…Wszystkie one to istne bomby witaminowe. W sezonie są łatwo dostępne, różnorodne i do tego relatywnie tanie.
Sezon na wiele warzyw i owoców trwa zdecydowanie za krótko, dlatego bierz je pełnymi garściami!
Do sezonowych pyszności warto, szczególnie w gorące dni, dodać dwa inne owoce egzotyczne, które kojarzą się z latem. Kolorowy, soczysty i orzeźwiający arbuz to owoc, który w większości (92%) składa się z wody, możesz więc gasić nim pragnienie przez całe lato. Równie wakacyjny jest ananas, kolejny dobrodziej, który jest źródłem bromelainy – związku, który wykazuje w organizmie właściwości przeciwzapalne.
W wakacje powinien odpoczywać nie tylko Twój umysł, ale także organizm. Twój przewód pokarmowy odwdzięczy Ci się zdrowiem, gdy zaserwujesz mu lekkie posiłki. Kuchnia sezonowa jest nie tylko smaczna, zdrowa, ale także tania. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał warzyw i owoców, to jedz je na surowo lub gotuj na parze. Te smażone lub gotowane w wodzie tracą część składników odżywczych. To jednak nie oznacza, że musisz jeść same sałatki! Rozpieść swój brzuszek np. chłodnikiem (tradycyjnym bądź ogórkowym) lub koktajlem owocowo-warzywnym.
Pogoda w lecie często wymaga orzeźwienia, dlatego nie zapomnij o właściwym i regularnym nawadnianiu organizmu. Ale pamiętaj też, że nie musi być nudno! Wystarczy, że dodasz do wody cytryny, truskawki ogórki albo miętę. Rozwijaj fantazję i twórz lemoniady własnego przepisu, z tego, co najbardziej Ci smakuje. Wyciskaj też soki z warzyw i owoców. Sezonowe produkty są tak apetyczne, że najczęściej zjadamy je bez żadnej obróbki, ale wyciskarka wolnoobrotowa potrafi wydobyć z nich jeszcze więcej składników odżywczych.
A co zamiast lodów? Zblenduj owoce z kostkami lodu i jogurtem. Taki mix jest o niebo smaczniejszy od kupnych łakoci!
Używamy plików cookie, aby poprawić jakość przeglądania, wyświetlać reklamy lub treści dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz analizować ruch na stronie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj” oznacza zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookie.