Zdrowie zaczyna się od brzuszka – lato pełne pyszności

Zdrowie zaczyna się od brzuszka – lato pełne pyszności

30.07.2019

Lato to wspaniała pora roku! W tym czasie przepyszne owoce i warzywa są na wyciągnięcie ręki. Kupowane w sezonie zawierają mniej nawozów sztucznych, pestycydów i środków przyspieszających wzrost. Mają za to najwięcej witamin i wartości odżywczych.

SAMO ZDROWIE

To, czego z pewnością nie możesz odmówić sobie latem, to sezonowe warzywa i owoce. Większość z nich kupisz w supermarketach przez cały rok, ale to właśnie latem są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Hodowla szklarniowa, przechowywanie i transport zmniejszają w nich zawartość witamin, minerałów i smaku. A tymczasem sezonowe uprawy warzyw mogą mieć nawet trzy razy więcej składników odżywczych! Dlatego wybierz się na pobliski targ lub rynek i przebieraj: truskawki, maliny, jeżyny i jagody…Wszystkie one to istne bomby witaminowe. W sezonie są łatwo dostępne, różnorodne i do tego relatywnie tanie.

WYBIERAJ SEZONOWO

Sezon na wiele warzyw i owoców trwa zdecydowanie za krótko, dlatego bierz je pełnymi garściami!

  • Truskawki pojawiają się w naszych ogrodach w czerwcu. Kuszą nie tylko kształtem serca, ale także mnóstwem składników odżywczych. Zawierają przeciwutleniacze i dbają o Twoje serce, mózg i wygląd.
  • Maliny zbierane są od maja aż do września, dlatego mogą cieszyć Twoje podniebienie i brzuszek przez całe lato. Oprócz tego, że są zdrowe, soczyste i aromatyczne, to potrafią jeszcze zwalczyć gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe.
  • Twoje ciało potrzebuje oczyszczenia? Sięgnij po jagody, które usuną z Twojego przewodu pokarmowego cholesterol razem z toksynami i kwasami żółciowymi.
  • Jeśli zastanawiasz się którą porzeczkę wybrać, to sięgnij po czarną! To ona zawiera najwięcej witaminy C (100-300mg/100g) i błonnika (7,9 g/100 g).
  • Choć pękate i rumiane, czereśnie to bardzo krótko możemy się nimi cieszyć. Sezon na nie trwa jedynie przez miesiąc – a szkoda, bo dbają o nasze stawy, tarczycę i skórę.
  • Równie krótko cieszą nasze podniebienia wiśnie. Najzdrowsze kupimy tylko w lipcu. Za co je cenimy? Za dobroczynny wpływ na serce.
  • Od maja do września najlepszym przyjacielem Twoich oczu będzie bogaty w luteinę rabarbar. Pamiętaj, by odpowiednio go przygotować do spożycia: odetnij korzenie i liście oraz obierz twarde pędy zewnętrzne.
  • W lipcu rozpoczyna się sezon na morele, nektarynki i brzoskwinie. Ta mocna trójka pestkowców doda Ci mnóstwo energii i wyrówna poziom hormonów.
  • Od lipca możesz też zajadać się śliwkami. Czy wiesz, że oprócz regulowania trawienia i ochrony przed wolnymi rodnikami, potrafią poprawiać humor?
  • Groszek cukrowy latem jest świeży i jędrny. Do tego dostarcza mnóstwa protein i działa jak serum przeciw starzeniu się.
  • Świeża fasolka szparagowa to niemalże symbol lata. Wybieraj między żółtą (źródło potasu i fosforu) oraz zieloną (bogatą w kwas foliowy i prowitaminę A).
  • W czerwcu i lipcu swoimi kolorami przyciąga wzrok boćwina. Jest piękna i do tego odkwasza organizm oraz koi nerwy. Najsmaczniejsza jest w botwince albo chłodniku.
  • Latem zaczyna się też sezon ogórkowy. Ogórek jest delikatny w smaku oraz ma właściwości odżywcze i kosmetyczne. Świeży pomoże Ci ugasić pragnienie w upalny dzień, a małosolny pozytywnie wpłynie na stan Twojej mikroflory jelitowej.
  • Czy wiesz, że już 3 pomidory mogą pokryć Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Sięgaj po nie przez całe lato.
  • Bób na przełomie czerwca i lipca dostarczy Twojemu organizmowi zestawu witamin, minerałów i cennych białek. Pomoże obniżyć cukier we krwi i oczyści Twoje ciało z toksyn.

KIERUJ SIĘ LATEM

Do sezonowych pyszności warto, szczególnie w gorące dni, dodać dwa inne owoce egzotyczne, które kojarzą się z latem. Kolorowy, soczysty i orzeźwiający arbuz to owoc, który w większości (92%) składa się z wody, możesz więc gasić nim pragnienie przez całe lato. Równie wakacyjny jest ananas, kolejny dobrodziej, który jest  źródłem bromelainy – związku, który wykazuje w organizmie właściwości przeciwzapalne.

PRZEGRYZAJ

W wakacje powinien odpoczywać nie tylko Twój umysł, ale także organizm. Twój przewód pokarmowy odwdzięczy Ci się zdrowiem, gdy zaserwujesz mu lekkie posiłki. Kuchnia sezonowa jest nie tylko smaczna, zdrowa, ale także tania. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał warzyw i owoców, to jedz je na surowo lub gotuj na parze. Te smażone lub gotowane w wodzie tracą część składników odżywczych. To jednak nie oznacza, że musisz jeść same sałatki! Rozpieść swój brzuszek np. chłodnikiem (tradycyjnym bądź ogórkowym) lub koktajlem owocowo-warzywnym.

POPIJAJ

Pogoda w lecie często wymaga orzeźwienia, dlatego nie zapomnij o właściwym i regularnym nawadnianiu organizmu. Ale pamiętaj też, że nie musi być nudno! Wystarczy, że dodasz do wody cytryny, truskawki ogórki albo miętę. Rozwijaj fantazję i twórz lemoniady własnego przepisu, z tego, co najbardziej Ci smakuje. Wyciskaj też soki z warzyw i owoców. Sezonowe produkty są tak apetyczne, że najczęściej zjadamy je bez żadnej obróbki, ale wyciskarka wolnoobrotowa potrafi wydobyć z nich jeszcze więcej składników odżywczych.

A co zamiast lodów? Zblenduj owoce z kostkami lodu i jogurtem. Taki mix jest o niebo smaczniejszy od kupnych łakoci!

Nasza rada

  • Czy wiesz, że Twój zły nastrój może mieć przyczynę w jelitach? Jedz naturalnie, warzywa i owoce, a zmienisz mikrobiom jelit.
  • Nie zapomnij, że dary lata niedługo się skończą. Zamknij je więc w słoikach w postaci przetworów i ciesz się nimi przez cały rok!
Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
UE