7 sposobów na podniesienie odporności

7 sposobów na podniesienie odporności

05.11.2019

Odporność organizmu to nasza naturalna siła do obrony przed bakteriami, wirusami i grzybami. Każdy z nas ją ma, trzeba ją jednak ćwiczyć, hartować i wzmacniać. Nasza odporność jest szczególnie narażona na szwank kiedy dni i noce stają się coraz chłodniejsze. Dlatego warto już na początku jesieni zadbać o układ immunologiczny. Oto 7 najlepszych sposobów.

# 1 ZNAJDŹ CHWILĘ DLA SIEBIE

Naszą odporność osłabia brak odpoczynku i snu. System immunologiczny jest ściśle powiązany z systemem nerwowym, dlatego też stresujące sytuacje i przemęczenie czynią go bardziej podatnym na choroby. Kluczowy w procesie podnoszenia odporności jest sen, który nas wzmacnia i regeneruje. Gdy śpimy głęboko, w ciemności i ciszy, stwarzamy organizmowi naturalne warunki do produkcji melatoniny i limfocytów. Warto także w ciągu codziennej gonitwy znaleźć chwilę na odpoczynek. Świetną formą wyciszenia jest joga, która dodatkowo relaksuje, stymuluje pracę krwioobiegu i wzmacnia organizm. Zbawienny, choć często niedoceniany, jest też śmiech. Potrafi on nie tylko obniżyć poziom stresu, ale także zwiększyć ilość przeciwciał w naszym organizmie.

# 2 NIE BÓJ SIĘ JESIENNEJ AURY

Choć jesienna aura nie zawsze sprzyja spacerom i aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, warto nawet w złą pogodę wyjść z domu. Chłód panujący za oknem nie może być naszą wymówką. Już codzienne spacery potrafią czynić cuda. Dotleniają organizm, poprawiają nastrój, stymulują kreatywność i dodają organizmowi siły, by lepiej radził sobie z chorobami. Jeszcze więcej korzyści przyniesie nam aktywność fizyczna na świeżym powietrzu, która zniweluje stres, usunie zalążki infekcji i wzmocni naszą odporność. Jesienią i zimą wystarczy już 30 minut jazdy na rowerze czy biegu. Ważne, by uprawiać sport regularnie, co najmniej 3 razy w tygodniu. Podczas wszelkich aktywności poza domem pamiętajmy także, aby ubrać się stosownie do pogody: najlepiej na cebulę. Przegrzanie, podobnie jak przemarznięcie, sprzyja infekcji. Nie bójmy się też wpuszczać jesienną aurę do naszego mieszkania. Szybkie i intensywne wietrzenie, szczególnie w okresie grzewczym, jest dla naszego zdrowia zbawienne.

# 3 ZADBAJ O TO, CO MASZ NA TALERZU

Wraz z latem odeszły przepyszne sezonowe owoce i warzywa. Nie oznacza to jednak, że w  chłodne dni nie możemy rozpieszczać naszego organizmu wartościowymi posiłkami! Jesienią musimy szczególnie zadbać o to, co kładziemy na talerz. Powinny się na nim znaleźć warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Znajdziemy je m.in. w brokułach, szpinaku, papryce, marchwi i cytrusach. Jesienią w naszej diecie obowiązkowo muszą znaleźć się kiszonki. Zawierają one witaminy C, A, K, a także kwas mlekowy i bakterie probiotyczne, które są zbawienne dla naszych jelit. To właśnie w nich kryje się centrum dowodzenia naszej odporności. Nie zapominajmy także o naturalnym antybiotyku, jakim jest czosnek. Warto jeść go w duecie z pietruszką, która neutralizuje jego zapach.

# 4 ROZGRZEWAJ ORGANIZM OD ŚRODKA

Rozgrzany organizm jest mniej podatny na choroby, dlatego jesienią warto rozpieszczać go ciepłymi posiłkami i naparami. Na zimne poranki nie ma nic lepszego, niż gorące śniadanie. Nasz organizm do walki z infekcjami potrzebuje energii, dlatego wybierajmy sycące i rozgrzewające dania, jak owsianka czy kasza jaglana. Świetnym ich dopełnieniem w porze obiadu będą sycące zupy kremy, do których możemy dodać rozgrzewające, bakteriobójcze przyprawy, jak chilli, imbir, curry czy cynamon. Na tym jednak nie koniec. Warto także sięgać po owocowe herbaty z dzikiej róży, czarnego bzu, malin i aronii, które zawierają witaminę C. Świetnie sprawdzi się także rozgrzewający napar z imbiru, który poprawia trawienie i działa leczniczo przy przeziębieniach. Smak ciepłych napojów wspaniale podbije miód, który dzięki właściwościom antybakteryjnym pomoże organizmowi się zregenerować.

# 5 POSTAW NA ZIOŁA

Włączenie ziół do diety to idealne rozwiązanie dla osób, które szukają naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności. Warto sięgać po te rośliny, które są źródłem witamin i wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jednym z najcenniejszych ziół podnoszących odporność jest jeżówka purpurowa. Nasila ona proces wychwytywania i pochłaniania wirusów oraz bakterii przez komórki układu odpornościowego, a także pobudza leukocyty do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Możemy również sięgnąć po bogate w witaminy C i A czarny bez oraz dziką różę. O naszą florę bakteryjną, która jest kluczowa dla wysokiej odporności organizmu, najlepiej zadba aloes. Warto też pić po napary z czystka, lipy, pokrzywy i rumianku.

# 6 W RAZIE KONIECZNOŚCI SIĘGNIJ PO SUPLEMENTY

Jeśli podczas codziennej gonitwy nie znajdujemy czasu na właściwe dbanie o odporność, to naszym ratunkiem są suplementy. Od października do maja szczególnie ważna dla naszego organizmu jest witamina D. Warto także włączyć do diety zimnotłoczony olej lniany (np. Linocomplex NNKT, Linocomplex A+E+F), który usprawnia nasze naturalne mechanizmy obronne, wzmacnia układ immunologiczny i dotlenia komórki.

# 7 Nasza rada:

  • Jesienią i zimą postaraj się ograniczyć używki. Alkohol i papierosy zmniejszają wchłanianie witamin i mikroelementów, które są nam bardzo potrzebne w chłodne dni.
Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
UE