Jesienno-zimowa dieta na rozgrzanie i odporność

Jesienno-zimowa dieta na rozgrzanie i odporność

14.11.2022 | Lifestyle

Wraz z nastaniem jesieni coraz więcej osób kicha i kaszle. By nie dać się chorobom i jesienno-zimowe miesiące przeżyć możliwie bez uszczerbku na zdrowiu, warto zadbać o odporność. Jednym ze sposobów na jej budowanie jest właściwa dieta.

DIETA NA ODPORNOŚĆ

Dzięki układowi odpornościowemu nasz organizm potrafi zwalczać drobnoustroje i patogeny mogące powodować choroby. Warto więc dbać o jego poprawne funkcjonowanie, stymulując go do działania za pomocą diety. Dobrym pomysłem na dostarczenie organizmowi niezbędnych substancji, witamin i mikroelementów jest uzupełnienie posiłków o owoce i warzywa. Dla naszego układu immunologicznego niezwykle ważne są trzy witaminy: A, D i E. Korzystajmy z dobroci natury! Jesień obfituje w sezonowe produkty, które zawierają w sobie prawdziwe bogactwo takich składników. Na targach znajdziemy śliwki, jabłka, gruszki, morele, mirabelki, pigwy, jeżyny, żurawinę, winogrona, owoce dzikiej róży i czarnego bzu. Wśród warzyw królują natomiast brokuł, brukselka, burak, fasola, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, dynia, karczoch, marchew, seler, por, cukinia i ziemniak. Nie zapominajmy także o cebuli i czosnku. To naturalne antybiotyki, które hamują namnażanie się chorobotwórczych bakterii, a jednocześnie nie naruszają naturalnej flory bakteryjnej organizmu.

Szczególne znaczenie dla budowania odporności mają kiszonki. Zawierają one witaminy C[1], A i K, a także kwas mlekowy i bakterie probiotyczne, które pomagają nam budować zdrową mikroflorę jelitową. Gdybyśmy byli jej pozbawieni, to za każdym razem, gdy próbowalibyśmy nowego jedzenia, w naszym układzie pokarmowym dochodziłoby do powstania stanu zapalnego. Flora jelitowa jest bardzo rozbudowana. Składa się na nią wiele rodzajów bakterii, grzybów i innych mikroorganizmów, dzięki którym nasz organizm uczy się, które pokarmy powinien tolerować, a na które reagować negatywnie.

Nie zapominajmy, że nasza odporność karmi się też zdrowymi tłuszczami: jednonienasyconymi i wielonienasyconymi. Te pierwsze sprzyjają utrzymaniu właściwych proporcji cholesterolu we krwi, a drugie, popularnie nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), mają działanie przeciwzapalne. Zdrowe tłuszcze odnajdziemy w rybach morskich takich jak śledź, łosoś, makrela czy tuńczyk i w oliwie z oliwek. Koniecznie włączmy także do diety orzechy. Oprócz dobrych tłuszczów zawierają one białko, błonnik, witaminę E, witaminy z grupy B oraz wiele innych wartościowych składników mineralnych. Jako dodatek do potraw warto stosować len (w postaci oleju lub nasion).

DIETA NA ROZGRZANIE

Podczas chłodnych i wilgotnych jesienno-zimowych miesięcy nasz organizm łatwo może ulec wychłodzeniu. Dlatego warto serwować dania, które rozgrzeją nas od środka. Ajurweda, uznana przez Światową Organizację Zdrowia starohinduska medycyna, zakłada, że rozgrzewające potrawy pomagają nam zachować równowagę i zdrowie. Teoria ta została zresztą udowodniona naukowo. W wyniku termogenezy organizm spala kalorie i wykorzystuje pożywienie, przekształcając je w energię i ciepło. Dzięki rozgrzewającym potrawom nasz metabolizm wskakuje więc na wyższe obroty, wzrasta temperatura ciała, a w efekcie jest nam po prostu cieplej. Lepiej też trawimy i spalamy więcej kalorii.

W rozgrzaniu się skutecznie pomagają lekkostrawne zupy-kremy, które można przygotować na bazie sezonowych warzyw. Jako podstawa takich dań sprawdzi się wzmacniająca pracę serca i oczu, dynia, działający przeciwnowotworowo brokuł, bogaty w allicynę por czy idealna dla diabetyków cukinia. Z sezonowych warzyw można też przyrządzić pożywne jednogarnkowe leczo.

Do jesiennych i zimowych dań warto dodawać rozgrzewające przyprawy. Klasykiem jest tu czarny pieprz, który doskonale komponuje się z każdym posiłkiem. Przyprawa ta posiada m.in. działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo fitoskładniki. Do wielu dań, szczególnie zup, doskonale pasuje imbir. Nadaje on im specyficzny, pikantny posmak. Łagodzi przy tym problemy żołądkowe i nudności. Równie rozgrzewająca jest kurkuma. Zawarte w niej substancje zmniejszają ból, niwelują stres, a nawet poprawiają kondycję skóry. Osobom lubiącym pikantne potrawy z pewnością zasmakuje papryka Cayenne, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w zwalczaniu przeziębienia. Pozytywny wpływ na układ immunologiczny ma także gałka muszkatołowa. Przyprawa ta nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań.

Do herbaty i kawy najlepiej dodać goździki i cynamon. Te pierwsze zawierają sporo eugenolu, który poprawia krążenie krwi i doskonale rozgrzewa. Wszyscy kojarzymy też zapach cynamonu. Na przełomie jesieni i zimy to pewnego rodzaju must have, i nie jest to tylko wynik wspaniałego aromatu. Cynamon, prócz swoich rozgrzewających właściwości, wzmacnia serce, obniża zły cholesterol i stabilizuje poziom cukru we krwi.

Nasza rada:

 

[1] https://ziololek.pl/klub-zdrowej-skory/odkryj-moc-witaminy-c/

Użyj

produktów

Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
Zamknij
UE