Zgaga w ciąży – jak sobie z nią radzić?

Zgaga w ciąży – jak sobie z nią radzić?

07.11.2022 | Ciąża

Zgaga w ciąży to powszechne zjawisko. Jedną z głównych jej przyczyn jest ucisk rosnącej macicy na żołądek, a także wzrost poziomu niektórych hormonów, wpływających na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Sporą rolę w powodowaniu tzw. nadkwasoty odgrywają również błędy żywieniowe. Jedzenie w pośpiechu, niewłaściwy dobór posiłków, spożywanie pokarmów nieregularnie lub bardzo późno — wszystko to sprawia, że kwaśne soki żołądkowe cofają się do przełyku, działają drażniąco na delikatną śluzówkę, a przyszła mama odczuwa palenie i pieczenie.

ZGAGA W CIĄŻY

Zgaga to jedna z najczęstszych, obok mdłości[1] i bólów kręgosłupa[2], ciążowa dolegliwość. Najczęściej pojawia się już w pierwszym trymestrze, kiedy to nasila się produkcja ciążowych hormonów. W II i III trymestrze jest z reguły wynikiem powiększających się narządów. Pod koniec ciąży pojawia się aż u około 72% przyszłych mam. Głównym jej objawem jest uczucie pieczenia w przełyku, odbijanie i kwaśny posmak w ustach. Zgadze mogą towarzyszyć wymioty i bóle zamostkowe, nasilające się przy pochylaniu, leżeniu i dźwiganiu. Czasem pojawiają się trudności w połykaniu i uporczywa czkawka. Niektórych przyczyn powstawania refluksu w ciąży nie można uniknąć. Wynika on ze zwiększonej produkcji progesteronu – hormonu wydzielanego przez jajniki, nadnercza i łożysko. Oprócz wielu ważnych funkcji wykazuje on działanie rozluźniające na mięśnie gładkie żołądka i przełyku. Wraz z powiększaniem się macicy uciskającej na żołądek i jelita, nieprzyjemne dolegliwości mogą się nasilać. Natomiast pod koniec ciąży zgaga wynika często ze zmęczenia i stresu przed zbliżającym się porodem. Przyszłe mamy nie powinny zażywać leków bez zgody lekarza prowadzącego. Dlatego warto korzystać z domowych sposobów i zmienić nawyki żywieniowe.

DOMOWE SPOSOBY NA ZGAGĘ W CIĄŻY

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów radzenia sobie ze zgagą, które z powodzeniem stosowały nasze babcie. Bezpiecznym rozwiązaniem są także napary z niektórych ziół i stosowanie poszczególnych przypraw. Do najpopularniejszych ziół pomagających w nadkwasocie należą mięta (pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci) i rumianek (przyspiesza procesy trawienne, działa rozkurczowo). Równie skuteczny jest imbir, który można stosować zarówno pod postacią naparu, jak i kłącza. Świeży imbir wchłania cofające się do przełyku kwasy i łagodzi podrażnienia. Warto polubić także kminek, który pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwskurczowo. Nadaje się on do spożycia zarówno jako podstawa naparu, jak i przyprawa do potraw. Kolejnym sprzymierzeńcem przyszłych mam cierpiących na refluks jest siemię lniane. Jego niepozorne nasiona nie tylko łagodzą podrażnienia nabłonka przełyku i żołądka, ale także go wzmacniają i osłaniają. Dobrym sposobem na zgagę u ciężarnych jest także przegryzanie migdałów. Substancje w nich zawarte działają bowiem zobojętniająco na kwas solny produkowany w żołądku. Lekarze zalecają ponadto rozważenie zmiany pozycji, w której się odpoczywa. Kiedy leżymy, żołądek i przełyk mają trudności z pozbyciem się treści. Dlatego najlepiej jest leżeć na lewym boku, dzięki czemu zmniejszymy ucisk na żołądek.

TEGO NIE STOSUJ NA ZGAGĘ W CIĄŻY

Wiele osób, które na co dzień borykają się z problemem zgagi wie, że na uporczywe pieczenia pomocna jest soda oczyszczona. Jednak uwaga! Kobiety w ciąży nie powinny jej stosować. Co prawda ma ona odczyn zasadowy, dzięki czemu skutecznie neutralizuje kwasy, jednak jednocześnie zatrzymuje wodę w organizmie. Ponadto zażycie zbyt dużej ilości sody oczyszczonej może wywołać bóle brzucha, nudności, wzdęcia i biegunkę. Równie popularnym sposobem na pozbycie się zgagi jest picie mieszanki wody i octu jabłkowego. Warto jednak pamiętać, że nawet jeśli ciąża przebiega z problemami ze strony żołądka, ocet jabłkowy nie jest zalecany przyszłym mamom, ponieważ obciąża układ pokarmowy. Ciężarne powinny unikać także niektórych ziół polecanych osobom cierpiącym na refluks. Są wśród nich kwiat lipy, dziurawiec i koper włoski. Napar z kwiatu lipy ma działanie napotne, przez co zwiększa ukrwienie skóry. W takiej sytuacji może dojść do odpływu krwi z łożyska i do niedotlenienia dziecka. Dziurawiec, choć wspomaga trawienie, to jednocześnie mocno uwrażliwia skórę i czyni ją podatną na oparzenia słoneczne. Natomiast koper włoski zawiera anetol, który podawany na początkowym etapie ciąży może mieć działanie embriotoksyczne.

ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH

Bezpiecznym i zdecydowanie najbardziej korzystnym rozwiązaniem dla przyszłej mamy jest zmiana nawyków żywieniowych. Poleca się unikanie dużych, tłustych i smażonych posiłków. Tłuste potrawy zmniejszają bowiem napięcie dolnego zwieracza przełyku, przez co zwiększają otwór, przez który treść pokarmowa może się cofać. Podobnie działają produkty wysoko przetworzone, które w składzie zawierają mnóstwo chemii. Ciężarne powinny wystrzegać się także owoców cytrusowych, czekolady, roślin cebulowych, ostrych i kwaśnych przypraw oraz intensywnych wywarów z mięsa i grzybów. Podstawową zasadą jest wprowadzenie małych objętościowo, ale regularnych posiłków. Powinny być one lekko ostudzone, ponieważ zbyt gorące dania mogą podrażniać przełyk. Jedząc, przyszła mama powinna spożywać niewielkie kęsy, ponieważ długotrwałe żucie wzmaga wydzielanie kwaśnych soków żołądkowych. Aby uniknąć refluksu w nocy, ostatni posiłek należy spożyć 3-4 godziny przed snem. Warto także urozmaicać dania, spożywając dodatki w postaci mleka, jogurtu i maślanki, gdyż produkty te łagodzą uczucie pieczenia.

 

  • W niektórych przypadkach domowe sposoby i zmiana nawyków żywieniowych mogą okazać się niewystarczające. Jeśli objawy zgagi nie ustępują, trzeba zwrócić się o pomoc do lekarza, który wdroży leki zobojętniające kwas solny.

 

 

[1] https://ziololek.pl/klub-zdrowej-skory/ciazowe-mdlosci-jak-sobie-z-nimi-radzic/
[2] https://ziololek.pl/klub-zdrowej-skory/bol-kregoslupa-w-ciazy/
Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
Zamknij
UE