Dieta kobiet z cukrzycą ciążową

Dieta kobiet z cukrzycą ciążową

07.12.2020 | Ciąża

Cukrzyca to przewlekła choroba, której leczenie powinno być kompleksowe. Równie ważne jak insulina czy terapia farmakologiczna, jest dieta. Odpowiednio dobrany sposób odżywiania pozwala znormalizować poziom glukozy we krwi, spowolnić rozwój choroby i obniżyć ryzyko powikłań.

NA CZYM POLEGA CUKRZYCA?

Cukrzyca (diabetes mellitus) jest chorobą metaboliczną, a więc jest związana z nieprawidłowym przebiegiem procesów, których celem jest dostarczenie organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii. Jest także chorobą przewlekłą, co oznacza, że jeszcze nie wynaleziono sposobu na to, by wyleczyć z niej pacjenta. Jednocześnie cukrzyca jest chorobą niezwykle powszechną. Według raportu Międzynarodowej Federacji Cukrzycy (International Diabetes Federation) cierpi na nią ponad 425 milionów ludzi, jest więc ona rozpoznawana u co 11 osoby[1].

Główny problem w cukrzycy stanowi insulina. Jest ona niezbędna do tego, aby komórki w organizmie mogły otrzymać glukozę. Tymczasem trzustka diabetyka z nieznanych przyczyn przestaje produkować insulinę lub robi to, ale organizm nie potrafi z niej skorzystać (zjawisko insulinoodporności). Istnieją różne typy choroby. Co ważne, u każdego pacjenta cukrzyca może objawiać się w inny sposób.

DLACZEGO DIETA CUKRZYCOWA ODGRYWA TAK WAŻNĄ ROLĘ W TERAPII?

Pacjenci z cukrzycą mogą być leczeni za pomocą różnych metod. Nowoczesne terapie uwzględniają aktywne zaangażowanie diabetyka. Pacjent powinien prowadzić samokontrolę, polegającą na regularnym wykonywaniu pomiarów cukru. Inną kwestią, na którą ma on wpływ, jest sposób odżywiania. To właśnie dieta pozwala utrzymać właściwy poziom glikemii i przy tym zmniejsza ryzyko groźnych powikłań, które towarzyszą tej chorobie. Dlaczego? Ponieważ to w pożywieniu znajdują się węglowodany, które prowadzą do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Racjonalna i zbilansowana dieta pozwala choremu dłużej odczuwać uczucie sytości oraz poprawić jego komfort życia.

CO POWINNO SIĘ ZNALEŹĆ W DIECIE CUKRZYCOWEJ?

Dieta cukrzycowa opiera się na zasadach zdrowego odżywiania i polega na trwałej zmianie nawyków żywieniowych. Powinna zawierać węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym (IG), który wskazuje na to w jaki sposób po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia czystej glukozy. Diabetyk powinien wybierać pokarmy o niskim (<55) i średnim (55-70) IG. Zależy on m.in. od zawartości błonnika, tłuszczu i białka w produkcie, ale także od sposobu jego przygotowania oraz stopnia dojrzałości w przypadku warzyw i owoców. Dla porównania dojrzałe banany mają wyższy IG niż zielone. Tak samo gotowane lub pieczone w mundurkach ziemniaki mają niższy IG, niż ich odpowiedniki bez skórki. Dlatego tak ważne jest by chory na cukrzycę znał tabelę indeksów glikemicznych. Diabetykom zaleca się także wysokie spożycie błonnika (25 g na dobę), ponieważ obniża on posiłkową glikemię (produkty pełnoziarniste, otręby, suche nasiona roślin strączkowych) oraz wybór tłuszczów roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy, awokado) zamiast zwierzęcych. Te ostatnie natomiast chory powinien czerpać przede wszystkim z produktów z rodziny omega-3 (ryby morskie).

CZEGO UNIKAĆ W DIECIE CUKRZYCOWEJ?

Jednym z głównych celów diety cukrzycowej jest ograniczenie spożycia cukrów prostych. Diabetyk powinien unikać przede wszystkim białego cukru, słodyczy, słodkich napojów i produktów przetworzonych, w których znajdują się duże ilości węglowodanów. Takie produkty jak soki owocowe, napoje gazowane czy miód mają wysoką wartość energetyczną, jednak nie dostarczają organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. Chory powinien ponadto ograniczyć spożycie owoców z wysoką zawartością fruktozy (winogrona, daktyle, banany), ponieważ może ona prowadzić do zaburzeń w metabolizmie glukozy i insuliny.

JAKIE SĄ RÓŻNICE POMIĘDZY DIETĄ CUKRZYCOWĄ A DIETĄ KOBIET Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ?

Również w przypadku cukrzycy ciążowej dieta jest podstawą leczenia, która pozwala znormalizować poziom cukru we krwi przyszłej mamy. Kobieta cierpiąca na tę chorobę powinna wybierać, podobnie jak diabetyk, produkty o niskim IG, a przy tym bogate w skrobię oporną i błonnik (produkty zbożowe i z mąki razowej). Zalecane są pokarmy będące źródłem białka zwierzęcego (chude mięso, ryby, drób, jaja) i roślinnego (soczewica, ciecierzyca, groch, fasola). Przyszłym mamon borykającym się z cukrzycą ciążową zaleca się także wybór warzyw i owoców bogatych w błonnik, o niskim IG oraz chudego nabiału. Niebagatelne znaczenie ma tu obróbka termiczna, która powinna polegać na gotowaniu w wodzie, na parze lub na pieczeniu w naczyniu żaroodpornym. Przyszłe mamy, w odróżnieniu od innych diabetyków, muszą zrezygnować z niepasteryzowanego mleka i serów z niego przygotowanych (sery pleśniowe, feta, oscypek) ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Listeria monocytogens. Unikać powinny także spożywania surowych i niedogotowanych jaj, mięsa i ryb, ponieważ w takich produktach mogą kryć się niebezpieczne bakterie, takie jak Salmonella, Escherichia coli, Listeria czy pasożyt Toxoplasma gondii.

Nasza rada:

  • Nie ma produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne w diecie diabetyka składniki. Dlatego trzeba dbać o różnorodność, przy uwzględnieniu odpowiednich ilości oraz poziomu indeksu glikemicznego.

[1] Źródło: https://cukrzyca.pl/cukrzyca/

Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
UE