Probiotyki w diecie małego dziecka – co warto o nich wiedzieć?

Probiotyki w diecie małego dziecka – co warto o nich wiedzieć?

24.02.2023 | Pierwsze kroki w macierzyństwie

Coraz częściej słyszymy, jak ważne jest zachowanie równowagi w jelitach. Nic dziwnego, że w ostatnich latach probiotyki zyskały tak dużą popularność. Preparatami probiotycznymi należy również wspierać mikroflorę jelitową niemowląt i dzieci. Kiedy i jak je stosować?

Czym są probiotyki?

Probiotyki to liczne, specjalnie wyselekcjonowane, żywe kultury bakterii, a także drożdży, których głównym zadaniem jest wsparcie układu pokarmowego. Ich działanie jest szczególnie ważne w i po antybiotykoterapii, ponieważ wspierają odbudowę mikroflory jelitowej, naruszonej podczas przyjmowania silnych leków.

Aby dane szczepy bakterii mogły znaleźć się w probiotyku, muszą spełniać kilka istotnych warunków:

  • muszą posiadać odporność na działania kwasów trawiennych,
  • nie mogą wytwarzać toksyn i powodować skutków ubocznych,
  • ich gatunek, rodzaj oraz skuteczność muszą być udokumentowana i poprzedzona szeregiem badań.

Stosując preparaty probiotyczne, najczęściej znajdziemy w ich składzie bakterie z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium, inaczej nazywane bakteriami kwasu mlekowego.

Jakie zdrowotne działania wykazują?

Drobnoustroje probiotyczne wykazują wiele prozdrowotnych właściwości i mają szerokie zastosowanie. Do głównych korzyści, jakie przypisuje się suplementacji tego typu preparatów, zaliczamy: wspomaganie trawienia i układu odpornościowego, wsparcie w leczeniu biegunek, stanów zapalnych przewodu pokarmowego i chorób wątroby, pomoc w stabilizacji poziomu cholesterolu oraz łagodzenie nietolerancji pokarmowych (szczególnie nietolerancji laktozy). Ponadto stosowanie probiotyków niejednokrotnie zaleca się jako uzupełnienie terapii chorób układu moczowego, kamicy nerkowej, zapalenia dziąseł czy nadwagi.

Bakterie dla dzieci

Rozwój mikroflory u dziecka to proces stopniowy, trwający kilka lat oraz zależny od wielu czynników, takich jak np. poród. Już od pierwszych chwil maluszka warto zadbać o jego mikrobiotę, oczywiście najlepiej robić to pod pełną kontrolą i zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry. To on poleci optymalny dla potrzeb dziecka preparat probiotyczny i zaleci odpowiednią do suplementacji dawkę.

Wybierając produkty przeznaczone dla niemowląt, należy zwrócić szczególną uwagę na ich skład. Probiotyki dla najmłodszych najczęściej zawierają bakterie kwasu mlekowego podobne do tych, które naturalnie występują w mleku matki np. Bifidobacterium Infantis. Ten szczep bakteryjny jest dobrze tolerowany przez maluchów i łatwo wchłaniany przez jelita, dzięki czemu pomaga w zwalczaniu między innymi alergii pokarmowych.

Kiedy dziecko dopada infekcja bakteryjna, niekiedy zaleca się leczenie antybiotykami, które oprócz niekorzystnego, osłabiającego wpływu na mikroflorę bakteryjną, mogą również powodować biegunki. Pediatrzy rekomendują wtedy podawanie probiotyków, aby przywrócić równowagę flory jelitowej maluszka i wspomóc jego układ odpornościowy.

Naturalne probiotyki

W niektórych produktach spożywczych możemy znaleźć szczepy bakterii, które wykazują działanie probiotyczne. Zaliczamy do nich przede wszystkim kiszonki, zawierające dużą ilość kwasu mlekowego. Odpowiednie będą jednak tylko przechodzące jedynie proces fermentacji, nie ulegające dalszym obróbkom.

Młodsze dzieci, które niekoniecznie tolerują specyficzny smak kiszonych przetworów, mogą sięgać po jogurty, maślanki lub kefiry. Produkty te są również naturalnym probiotykiem i pozytywnie wpływają na rozwijający się mikrobiom. W sklepach można ponadto znaleźć mleko acidofilne, czyli sfermentowany napój mleczny, zwany kwaśnym mlekiem. Zawiera on kultury bakterii fermentacji mlekowej oraz Lactobacillus acidophilus. Jego owocowe smaki mogą przekonać nawet wybrednych niejadków.

Probiotyki w ciąży

Najnowsze badania wykazują, że przyjmowanie probiotyków przez kobiety w ciąży pozytywnie wpływa na zdrowie zarówno przyszłej mamy, jak i dziecka. Probiotyki wpływają na ograniczenie ryzyka wystąpienia egzemy, atopowego zapalenia skóry i zapalenia błony śluzowej. Substancje probiotyczne stosowane w trakcie ciąży, mogą pomóc zapobiec rozwojowi niebezpiecznej cukrzycy ciążowej. Szacuje się, że w przypadku ich stosowania ryzyko zachorowania maleje nawet o kilkanaście procent.

Probiotyki, prebiotyki i symbiotyki – czym się różnią?

Stosując probiotyki w diecie dziecka, możemy również spotkać się z terminem “prebiotyki” i zaleceniem, aby obie te substancje łączyć. Prebiotyki to inaczej substancje zawarte w pożywieniu, nietrawione przez organizm i trafiające bezpośrednio do jelit. Po przedostaniu się tam, poprawiają perystaltykę narządu i wspierają funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej.

Dzieci, które mają już rozszerzoną dietę, pozyskują prebiotyki z żywności, jedząc produkty pszeniczne, ziemniaki, a także banany czy szparagi.

Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku niemowląt, których głównym pokarmem jest mleko matki lub mleko modyfikowane. Oba typy dostarczają wielu niezbędnych substancji odżywczych, ale nie zawsze jest w nich zawarta wystarczająca ilość prebiotyków.

Bardzo dobrą formą wsparcia dla jelit niemowlęcia mogą więc okazać się symbiotyki, czyli połączenie probiotyków i prebiotyków. Taka forma suplementu najszybciej wzmacnia i urozmaica słabo rozwiniętą lub osłabioną mikroflorę jelitową dzieci.

W przypadku każdych suplementów stosowanie i dawkowanie zawsze powinno być poprzedzone konsultacją u lekarza pediatry.

Koszykx Produkty w koszyku: Suma: -
Zamknij
UE